e-Serbest Meslek Makbuzu

e-SMM Serbest Meslek Makbuzu Nedir?

Serbest meslek erbapları tarafından mesleki faaliyetlerine ilişkin olarak  213 sayılı Vergi Usul Kanununun 236. maddesine göre düzenlenen ve kağıt serbest meslek makbuzu ile aynı yasal niteliklere sahip olan elektronik ortamda düzenlenen, hizmet alanın talebi doğrultusunda elektronik veya kağıt ortamda iletilen, dijital olarak muhafaza ve ibraz edilebilen ve GİB’e elektronik ortamda raporlanan elektronik belge ve raporudur.

Vergi kanununa göre bir hizmetin gider olarak görünmesi için bir belgeye ihtiyaç vardır. Serbest meslek makbuzu da serbest meslek erbabının mesleki faaliyetlerine ilişkin her türlü tahsilatı için düzenlediği bir belgedir.

Makbuzu kesenin soyadı, adı veya unvanı, adresi ve hesap numarası, müşterinin adı, soyadı veya unvanı ve adresi, alınan ödemenin miktarı, ödemenin alındığı tarih, ücretin ne için alındığı, brüt ücret ve net ücret gibi bilgileri içermek zorundadır.

Yaptığınız iş karşılığında bir işveren adına değil de bireysel olarak ödeme alıyorsanız karşı tarafa fatura değil; serbest meslek makbuzu kesmeniz gerekir.

e-smm serbest meslek makbuzu

e-SMM, zorunluluk olmasının dışında serbest meslek erbaplarına birçok kolaylık sağlıyor.

e-SMM dijital dönüşüm süreci başlamadan önce makbuz kesmek için vergi dairesinden serbest meslek mükellefiyeti açtırmanız ve anlaşmalı matbaada bunları bastırmanız gerekiyordu. Bu makbuzlar ise doldurulup müşteriye verildikten sonra hizmet bedeli tahsis ediliyordu. Bu süreç serbest meslek erbapları için oldukça yorucu ve uzun sürüyordu.

1 Haziran 2020 tarihine kadar bütün serbest meslek erbapları, GİB üzerinden veya Özel Entegratör aracılığıyla elektronik makbuz uygulamasına geçmek zorundadır.

zaman ve maliyet

Makbuz oluştururken zaman kazanırsınız. Kâğıt masrafı ortadan kalkar. Makbuzunuz alıcısına mail yoluyla iletilir. Kargo masrafınız düşer.

kolay kullanım

Tüm hesaplamalarınız otomatik yapılır. İptal süreçlerinizi dijital olarak daha kolay yönetirsiniz. Makbuz gönderim takibini kolaylıkla yaparsınız.

arşiv ve saklama

Arşiv ve depolama maliyetleriniz azalır. e-Belgeleriniz en az 10 yıl ücretsiz arşivlenir. Ayrıca geçmişe dönük verilerinize hızlıca erişirsiniz.

e-SMM Serbest Meslek Makbuzuna Nasıl Geçilir?

e-Serbest Meslek Makbuzu uygulamasına geçmek için öncelikle e-İmza almanız gerekir, e-İmza tesliminden sonra bilgisayarınıza kurulum yapılır. Son adım olarak da anlaştığınız özel entegratör sistemine aktivasyonunuz gerçekleştirilir veya GİB sisteminden kendi aktivasyonunuzu gerçekleştirirsiniz.

esmmm adımları-2

e-SMM kullanmak size birçok avantaj sağlar.

Sisteme tanımladıktan sonra Mali Mühür / e-İmza sürekli kullanmanız gerekmez.  Her zaman her yerden erişim sağlarsınız. Makbuzlarınızı saklayabilir, taslak oluşturabilir, iptal seçeneği ile iptallerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Kullanıcı yönetimi, PDF özelliği, tasarım yükleme, filtre özellikleri, kolay raporlama, e-mail gönderimi ve GİB raporlaması gibi temel özellikler bulunmaktadır.

Sınırlama olmaksızın istediğiniz kadar makbuz gönderebilirsiniz. Belgelerinizi oluştururken her seferinde e-imza veya mali mührünüzü takmanız gerekmez. Carilerinizi kaydedebilir, her makbuzda yeniden oluşturmak zorunda kalmazsınız.

Belgelerinizi müşterilerinize mail aracılığıyla otomatik olarak iletebilirsiniz. Belgelerinizi mobilden de yönetebilirsiniz. İstediğiniz tarayıcıda çalıştırabilir ve kullandığınız muhasebe yazılımlarına entegre edebilirsiniz.

İstediğiniz kadar kullanıcı açabilir, kullanıcılara yetki verebilirsiniz. Belgeleriniz en az 10 yıl ücretsiz arşivlenir. Makbuz görselinizi ve seri numarasını kişiselleştirebilirsiniz. Alıcıya elektronik olarak oluşturulmuş makbuzun çıktısı iletilebilir.

e-SMM başvurularınız için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

e-SMM uygulamasını mali müşavirlere ücretsiz sunmaktayız.

Sözleşmeler ve kullanım hakları yıllıktır.

SINIRSIZ MAKBUZ

349 TL

+

KDV

50 ADET MAKBUZ

80 TL

+

KDV

25 ADET MAKBUZ

45 TL

+

KDV